B-Hive en Belgische banken zetten in op nieuwe blockchaintechnologie

06/07/2017

B-Hive en verschillende Belgische financiële instellingen bouwen aan een gezamenlijk platform waarmee nieuwe klanten sneller en gemakkelijker ingeschreven kunnen worden.  

Via “Trust-Hive” zal de ondertekening van een contract bij de bank een pak minder papierwerk met zich meebrengen. De meest recente gegevens zullen namelijk al ingevuld zijn.

1 contactpunt

Vandaag worden banken, juridische entiteiten en organisaties vaak geconfronteerd met lange en niet-gestandaardiseerde inschrijvingsprocessen, meestal op papier. Met de oprichting van het gezamenlijk platform Trust-Hive wordt hiermee komaf gemaakt.

Het platform Trust-Hive wil uitgroeien tot het enige contactpunt voor bedrijven, organisaties en particulieren. Het zal hun identiteitsgegevens beheren, zodat bij de aanvraag van een contract de meest recente gegevens automatisch ingevuld worden en de financiële instelling zeker kan zijn van de betrouwbaarheid ervan.

Privacy gegarandeerd

Het platform zal draaien op blockchain technologie. Je kan blockchain vergelijken met een soort database die niet door één centrale organisatie wordt gecontroleerd, maar door meerdere partijen die op het netwerk zijn aangesloten.

In overeenstemming met de Europese gegevensrichtlijn (GDPR, General Data Protection Regulation), zullen klanten te allen tijde kunnen controleren hoe en wanneer hun identiteitsgegevens worden gedeeld. Bijgevolg zal het ook kostenbesparend werken voor organisaties en bedrijven.

Samenwerking met itsme

Het platform gaat samenwerken met de identiteitsapp itsme, een app die alle mogelijke identificatievormen vervangt door één enkele persoonlijke code van vijf cijfers.

Het project krijgt, net als itsme, de steun van de federale regering.

Gedragen door B-Hive

Het nieuwe platform is een concreet resultaat van het fintechplatform B-Hive: een Belgisch samenwerkingsplatform voor innovatie waarin 13 belangrijke financiële spelers (banken, verzekeraars en marktinfrastructuurspelers) samenwerken aan gezamenlijke innovatievraagstukken en bruggen bouwen met de wereldwijde gemeenschap van start-ups en scale-upbedrijven.

Meer over: