Belastingaangifte indienen: ga voor elektronisch!

13/06/2017

De deadline voor de jaarlijkse belastingsaangifte komt met rasse schreden dichterbij. Dient u uw aangifte op papier in, dan heeft u nog een goeie twee weken de tijd. Kiest u voor online, dan moet u dit pas binnen een maand doen.

De online aangifte wordt trouwens elk jaar populairder. Begrijpelijk, want via de vooraf ingevulde delen van Tax-On-Web spaart u heel wat werk en tijd uit. Als belastingplichtige blijft u wel verantwoordelijk voor een correcte aangifte: zorgvuldig controleren is dus de boodschap!

Elektronisch indienen nog eenvoudiger

Tax-On-Web wordt steeds populairder. Vorig jaar dienden maar liefst 3,68 miljoen Belgische belastingplichtigen hun aangifte online in. Dat is 3/4e van alle belastingplichtigen en een record.

Om het hen zo gemakkelijk mogelijk te maken en om nog meer mensen naar Tax-On-Web te leiden, heeft de fiscus de elektronische aangifte nu verder vereenvoudigd.

Allereerst is de onthaalpagina afgeschaft: gebruikers worden rechtstreeks doorgestuurd naar www.myminfin.be. Hierop kunt u uw volledig financieel dossier raadplegen.

Ten tweede loodst Tax-On-Web 2017 u in één scherm door uw aangifte. Zo hoeft u niet langer de verschillende vakken te doorlopen.

Ten slotte zijn er dit jaar een recordaantal codes - liefst 320 - vooraf ingevuld. De codes die niet vooraf zijn ingevuld, maar waar u vorig jaar wel iets aangaf, staan in een apart overzicht. 

Fiscale samenwerking

Ook de Belgische banken dragen hun steentje bij in de vereenvoudiging van Tax-On-Web. Zo sturen ze vanaf dit jaar de gegevens over betalingen die een belastingvoordeel opleveren elektronisch door naar de fiscus. Op die manier kunnen ook deze gegevens vooraf worden ingevuld.

Meer specifiek helpt een nieuwe wizard in Tax-On-Web gebruikers om leningen en premies van schuldsaldoverzekeringen aan te geven. De wizard is beschikbaar voor wie sinds 2005 een lening is aangegaan voor zijn gezinswoning. Ook herfinancieringsleningen komen in aanmerking. 

Gouden tip: kijk alles goed na

Hoe handig vooraf ingevulde gegevens ook zijn, de eindverantwoordelijkheid voor een correcte aangifte ligt nog steeds bij de burger. Die moet altijd het bedrag grondig controleren en aanpassen waar nodig.

Er spelen immers heel wat externe factoren die niet meteen uit een attest blijken en dus ook niet gekend zijn bij de fiscus en de bank. Nochtans kunnen net die gegevens bepalend zijn voor een correcte aangifte.

Dien uw aangifte tijdig in

Vult u uw belastingbrief op papier in, dan moet u ervoor zorgen dat die uiterlijk op donderdag 29 juni is ingediend. Voor Tax-On-Web hebt u nog de tijd tot donderdag 13 juli.

Wie werkt met een boekhoudkundige heeft nog tijd tot 26 oktober om de aangifte bij de FOD Financiën in te dienen.

Hulp nodig?

Wie hulp wenst bij het invullen van zijn belastingaangifte kan hier terecht:

  • het Contact Center van de FOD Financiën op het nummer 0257 257 57
  • een lokaal belastingkantoor (tot 30 juni)
  • een van de 1455 gemeentelijke zitdagen op 501 locaties en 18 zitdagen in 16 shoppingcenters
Meer over: