Dit verandert in 2019 in de financiële sector

22 november 2018

Ook in het nieuwe jaar verandert er heel wat in de financiële sector. Met nieuwe diensten zoals instantbetalingen, de verkiezingen en een aantal nieuwe regels voor de financiële sector, belooft 2019 alvast interessant te worden. Een overzicht:

Nieuwe bankbiljetten van 100 en 200 euro

De nieuwe biljetten van 100 en 200 euro komen vanaf 28 mei 2019 in omloop. Met de oude briefjes van 100 en 200 euro zal ook nog steeds kunnen worden betaald.

De nieuwe briefjes zijn gemakkelijk op echtheid te controleren met de “voel-kijk-kantel”-methode. Ze bevatten ook een satelliethologram en een speciaal smaragdgroen cijfer om valsmunterij tegen te gaan. Bovendien passen ze ook beter in de portefeuille en verslijten ze minder snel.

Instantbetalingen

Begin 2019 duikt er een nieuwe dienst op in het aanbod van verschillende Belgische banken: de instantbetalingen. Met deze betalingen wordt het mogelijk om altijd en onmiddellijk te betalen met een overschrijving. Het geld staat binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger, zelfs als de betaling ’s nachts, op feestdagen of tijdens het weekend wordt overgeschreven.

Kwaliteitsnorm voor duurzame financiële producten

In de loop van 2019 zullen duurzame financiële producten moeten voldoen aan een kwaliteitsnorm om het duurzaamheidslabel te krijgen. Producten die het label willen hebben, zullen moeten voldoen aan een aantal minimale vereisten voor duurzaamheid. Meer informatie over de kwaliteitsnorm volgt in december.

Politieke ontwikkelingen

Brexit

Op dit moment is het nog niet duidelijk wat er precies zal veranderen na 29 maart 2019. Dit is sterk afhankelijk van de afloop van de politieke onderhandelingen. Als er een akkoord wordt bereikt, start een overgangsperiode die zal lopen tot december 2020. Tijdens deze periode zal de handel in goederen en (financiële) diensten nog eventjes bij het oude blijven.

Verkiezingen

Op zondag 26 mei trekken we naar de stembus voor de Europese, regionale en federale verkiezingen. Dat betekent dat er na die dag veel kan veranderen: de federale regering, het Vlaams, Waals en Brussels parlement, het parlement van de Franse gemeenschap en het parlement van de Duitstalige gemeenschap en het Europees parlement.

Nieuwe regels

Registratie van uiteindelijke begunstigden van vennootschappen en verenigingen

Op 31 maart 2019 verstrijkt de deadline voor Belgische vennootschappen en verenigingen om hun uiteindelijke begunstigden op te nemen in het centraal register voor uiteindelijke begunstigden van de FOD Financiën, het zogenaamde UBO-register. Met dit register kunnen de banken, als ze vermoeden dat er verdachte transacties gebeuren met de rekening van een vennootschap of vereniging, criminelen en terroristen helpen opsporen.

Meer transparantie over kosten beleggingsproducten

Vanaf 1 januari 2019 krijgen beleggers meer informatie over de kosten van een beleggingsdienst zodat ze verschillende diensten beter kunnen vergelijken.

Meer flexibel vennootschapsrecht voor ondernemingen

Volgend jaar zal ook het nieuwe vennootschaps- en verenigingsrecht gelden. Het wetboek werd grondig hervormd. Zo zal een ondernemer bijvoorbeeld een besloten vennootschap kunnen oprichten zonder enige inbreng van kapitaal.

Meer informatie

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Yannick Adriaenssens, woordvoerder van Febelfin, via press@febelfin.be of op het centrale persnummer 02 507 68 31. 

Meer over: