ECB ontwikkelt nieuw platform voor real-time betalingen

07/07/2017

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft beslist om een nieuw platform voor real-time betalingen of instant payments te ontwikkelen: TARGET instant payment settlement (TIPS).

Dankzij dit platform zullen betaaldienstverleners binnen Europa op ieder moment van de dag banktransacties kunnen verwerken op enkele seconden tijd.

Een betaling = enkele seconden

Anno 2017 verwachten consumenten flexibele en instant diensten, ook van hun financiële instellingen. Betaaldiensten kunnen hierbij niet achterblijven. Daarom ontwikkelt de ECB een nieuw platform dat real-time betalingen zal faciliteren.

De nieuwe dienst, die TARGET instant payment settlement (TIPS) wordt genoemd, zal het mogelijk maken om 365 dagen per jaar 24 uur per dag binnen enkele seconden een banktransactie te doen. 

Het platform, dat in samenwerking met spelers uit de financiële sector ontwikkeld zal worden, moet instant payments overal in Europa mogelijk maken. Per transactie wordt maximaal 0,002 EUR in rekening gebracht in de eerste twee jaar dat de dienst operationeel is. TIPS zal waarschijnlijk in november 2018 worden gelanceerd. 

Hoewel TIPS in eerste instantie is bedoeld voor banktransacties binnen en tussen EU-landen, moet het ook mogelijk worden om via het systeem in andere valuta’s te betalen.

Meer weten?

Lees meer in het persbericht van de ECB.

Meer over: