Europese economie herleeft: ECB bouwt stimulusprogramma af

30/10/2017

Nadat de inflatie in de eurozone vanaf 2013 begon te dalen, besloot de Europese Centrale Bank (ECB) in januari 2015 een stimulusprogramma op touw te zetten. Het doel? De inflatie in de eurozone opnieuw aanwakkeren. Over een totaal van 32 maanden heeft de ECB op die manier voor 2.165 miljard EUR in de Europese economie geïnvesteerd. Aangezien de economie opnieuw begint te herleven, heeft de ECB besloten haar programma af te bouwen vanaf begin volgend jaar.

Verlengd maar afgebouwd

Het stimulusprogramma van de ECB bestaat erin om staatsobligaties en ander schuldpapier aan te kopen. De geldcreatie die zo tot stand komt, ook wel quantitative easing genaamd, krikt de (te) lage inflatie op.

Sinds januari 2015 kocht de ECB elke maand schuldobligaties op. Dat zal ze blijven doen tot eind dit jaar. Gisteren heeft de ECB aangekondigd haar stimulusprogramma te verlengen tot en met september 2018 maar het bedrag aan aangekochte schuldobligaties wel te verminderen tot 30 miljard EUR.

Een verhoging van de beleidsrente wordt niet voorzien. Dat wordt pas verwacht in 2019, wanneer het stimulusprogramma volledig zal afgebouwd zijn.

Economie herleeft

De ECB heeft een inflatie van net onder 2% voor ogen als doelstelling. Vandaag is de inflatie nog niet volledig op peil - 1,5% in de eurozone in september 2017 - maar de ECB ziet voldoende positieve evolutie en vooruitzichten om geleidelijk haar stimulusprogramma te kunnen afbouwen.

Deze beslissing van de ECB valt ook te kaderen binnen het feit dat de Europese economie de laatste maanden het opnieuw behoorlijk goed doet. Indien het economisch toch opnieuw slechter zou gaan, heeft de ECB ook ruimte om terug te kunnen ingrijpen. 

Meer over: