Financiële sector neemt belangrijke rol op in strijd tegen fraude en terrorismefinanciering

20 april 2018

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) - in de volksmond antiwitwascel genaamd - heeft in 2017 voor 1,42 miljard EUR aan misdaadgeld opgespoord en doorgemeld aan de gerechtelijke autoriteiten. Hiervoor kan ze onder meer rekenen op instellingen die verdachte transacties melden, waaronder de financiële instellingen.

Aantal meldingen

In 2017 kreeg de CFI 31.080 meldingen binnen. Een stijging van 14% tegenover een jaar eerder. 25.020 meldingen of meer dan drie kwart waren afkomstig van de financiële sector.

De meer dan 31.000 meldingen leidden samen tot 10.646 nieuwe onderzoeksdossiers. 1192 nieuwe dossiers werden doorgemeld aan het parket, samen goed voor 1,11 miljard EUR.

Worden daar ook de aanvullende doormeldingen bijgerekend, dan komen we op een totaal van 3.285 effectief doorgemelde dossiers aan het parket, goed voor 1,42 miljard EUR.

Van alle nieuwe doormeldingen aan het parket is meer dan 60% afkomstig van de kredietinstellingen. In bedrag komt dit overeen met zowat 84% van de doorgemelde fraude aan het parket: 927 miljoen EUR.

Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin: “Deze cijfers bewijzen dat de alertheid en de rol van onze sector meer dan ooit onmisbaar is om fraude en terrorismefinanciering te bestrijden.”

Onderliggend misdrijf

De meeste meldingen hebben betrekking op oplichting (23% van het aantal doorgemelde dossiers) en terrorisme & financiering van terrorisme (14%). Ernstige fiscale fraude maakt 8% van het totale aantal doorgemelde dossiers.

Meer informatie

Het jaarverslag van de CFI kunt hier raadplegen.

Meer over: