Foreign Exchange Global Code of Conduct

30/06/2017

Febelfin juicht de publicatie toe van de gedragscode “Foreign Exchange (FX) Global Code of Conduct”, die werd gepubliceerd op 25 mei 2017. De nieuwe regels werden uitgewerkt door de Foreign Exchange Working Group (FXWG), een werkgroep die werd opgericht door de Bank voor Internationale Betalingen (BIB).

De gedragscode is een wereldwijd initiatief om een sterke, eerlijke, liquide, open en transparante wisselmarkt te bevorderen, op basis van hoge ethische normen, die alle partijen op de wisselmarkt ten goede komt.

De wereldwijde gedragscode is bijgevolg gestructureerd rond zes leidende grondbeginselen: ethiek, governance, informatie delen, uitvoering, risicobeheer en compliance, bevestigings- en afwikkelingprocessen.

De gedragscode zal worden bijgehouden en bijgewerkt door een nieuw Global Foreign Exchange Committee (GFXC).

Achtergrond

Nadat in 2013 enkele gevallen van wangedrag op de wisselmarkt aan het licht kwamen, zorgde een gebrek aan vertrouwen in de werking van de wisselmarkt ervoor dat het belang van discipline op de wereldwijde wisselmarkt werd erkend. De Bank voor Internationale Betalingen begon aan een wereldwijde gedragscode in mei 2015, met de oprichting van een werkgroep over de wisselmarkt (Foreign Exchange Working Group (FXWG)), die is samengesteld uit centrale banken en marktpartijen, om de uitwerking van gemeenschappelijke principes te vergemakkelijken.

De volledige gedragscode kan u hier nalezen.

 

Meer over: