Islamic microfinance: A solution to expand financial inclusion?

13 december 2016

Wat?

Wereldwijd zijn er ongeveer 1,2 miljard moslims, maar meer dan 70% van hen maakt geen gebruik van financiële diensten in de echte zin van het woord. Amper  0,5% van alle ‘microfinanciële’ instellingen ter wereld biedt diensten en producten aan die in overeenstemming zijn met de islamitische principes op het gebied van financiën (CGAP onderzoek 2008). De islamitische vorm van financiën is iets apart en verschilt grondig van wat traditioneel onder ‘microfinanciën’ wordt verstaan. De sector probeert een instrument ter ondersteuning van de economie aan te reiken voor kansarmen of mensen die door armoede zijn getroffen, op basis van islamitische vormen van financieel beheer waarin geen plaats is voor interest, maar waarin de klemtoon ligt het delen van winst en verlies.

Mohammed Kroessin, Head of Global Islamic Microfinance Unit, Islamic Relief Worldwide UK, en Fadoua Boudiba, Senior Investment Manager for MENA and Africa, Triodos, Netherlands, zullen het hebben over de ontwikkeling en van de islamitische vorm van ‘microfinanciën’ en de wijze waarop zij bijdraagt tot de openstelling van financiële dienstverlening. De sprekers zullen toelichtig geven bij de basisbeginselen van de islamitische vorm van ‘microfinanciën’, bij de huidige uitdagingen en bij de groeikansen. Ook zullen ze uitleggen hoe de sector zich aanpast aan de normen voor maatschappelijk streven, vrouwenemancipatie en plattelandsontwikkeling.
David Demulier zal als moderator optreden.

Locatie:

13 december 2016 om 12:00
KBC Auditorium, Havenlaan 2, 1080 Brussel

Programma:

12:00:
Welkom en inleiding door Franky Depickere, Managing Director Cera, Chairman BRS

12:10:
Debat met Mohammed Kroessin, Head of Global Islamic Microfinance Unit, Islamic Relief Worldwide, UK Fadoua Boudiba, Senior Investment Officer, Triodos, Nederland

Moderator: David Demulier, Senior Project Manager, a French public financial  institution, Frankrijk

12:55:
Conclusies

13:05:
Lunch

Meer informatie?

U kan hier meer informatie terugvinden?

Registreren kan via deze link.