• nr. 13 - oktober 2017

  Het internet en de digitale revolutie hebben de manier waarop banken werken en consumenten betalingen doen, volledig op zijn kop gezet. Deze evolutie plaatst ook de beveiliging van onze betaalsystemen in een nieuw licht. Hoe kunnen we elke dag veilige betalingen garanderen en hoe blijven we cyberfraudeurs te snel af? Tim Hermans (Nationale Bank van België), Niek De Taeye (B-Hive) en Kristof Browaeys (Internetbanking Security Febelfin) geven hun visie.

 • nr. 13 - oktober 2017

  De strijd tegen cybercriminaliteit blijft vandaag al lang niet meer beperkt tot de verschillende modi operandi van fraudeurs. Banken moeten acties ondernemen om cyberrisico’s te identificeren, rapporteren, beperken en voorkomen. 

 • nr. 13 - oktober 2017

  Internetbankieren heeft de voorbije jaren een hoge vlucht genomen. Er waren in 2016 maar liefst 11,8 miljoen abonnementen in omloop. 10 jaar eerder waren dat er nog 3,8 miljoen. Mobiel bankieren legt zo mogelijk een nog sterker rapport voor. 

 • nr. 13 - oktober 2017

  Van deze digitale nieuwsbrief bestaat ook een PDF-versie.

 • nr. 12 - juni 2017

  “It was the best of times, it was the worst of times.” Meer dan twaalf jaar lang stond Michel Vermaerke als CEO aan het roer van Febelfin. In vaak stormachtige omstandigheden leidde hij de bankenfederatie door de zwaarste financiële crisis sinds de jaren dertig. Vandaag is de wereld in (relatief) rustiger water terechtgekomen en staat Vermaerke voor een nieuwe uitdaging. Maar niet zonder eerst met ons terug te blikken op meer dan een decennium bij “zijn” Febelfin. “Banken hebben intrinsiek een maatschappelijke rol te vervullen.”

 • nr. 12 - juni 2017

  De steeds verder oprukkende digitalisering confronteert de financiële sector met een nieuwe realiteit. De consument van vandaag verwacht flexibele financiële diensten die 24/24 beschikbaar zijn en wil geholpen worden op momenten die hij zelf kiest, los van de openingsuren van het fysieke bankkantoor.

 • nr. 12 - juni 2017

  In meer dan 1 op 5 Belgische gezinnen slaagt niemand erin om te internetbankieren. Bijna een kwart van onze gezinnen weet niet hoe ze online moeten betalen met een debet-of kredietkaart. Vooral ouderen zijn niet echt digitaal vaardig. Ruim 35% van de 55-plussers kan bijvoorbeeld niet internetbankieren.

 • nr. 12 - juni 2017

  Van deze digitale nieuwsbrief bestaat ook een PDF-versie.

 • nr. 11 - maart 2017

  De politiek van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgt ervoor dat we ons in een ongezien lange periode van lage rentevoeten bevinden. Wat heeft dit opgeleverd voor onze economie? Welke risico’s zijn eraan verbonden? En is deze situatie nog lang houdbaar? Dat, en nog veel meer, vroegen we aan vier deskundigen: Edward Roosens (VBO), Koen De Loose (KPMG Advisory), Leonardo Iania (UCLouvain) en Geert Gielens (Belfius). 

 • nr. 11 - maart 2017

  Brexit is geen ver-van-ons-bed-show. Er staat veel op het spel, zéker voor België. Door de nauwe handelsrelaties tussen ons land en het VK, zijn de Belgische economie en burgers sterker blootgesteld aan de gevolgen van Brexit dan deze van veel andere Europese landen. 

Pagina's