Contactloos betalen is gemakkelijk en veilig

3 november 2017

Febelfin betreurt de boodschap van Test-Aankoop die de veiligheid van de technologie voor contactloos betalen (ook wel NFC of ‘near field communication’ genoemd en algemeen aangeduid met het logo links) op losse schroeven zet. Deze nieuwe betaalmethode is veilig en efficiënt en wordt trouwens op grote schaal gebruikt, zowel in België als sinds meerdere jaren in verschillende Europese landen zoals Frankrijk en Nederland.

De contactloze betaalfunctie is steeds vaker beschikbaar op bankkaarten en bepaalde smartphones. Met deze functie kan worden betaald door de kaart of smartphone in de onmiddellijke nabijheid van een terminal te houden, zonder de geheime code in te geven, weliswaar onder een bepaald bedrag. 

De gebruikers kunnen kiezen of ze deze functie al dan niet gebruiken en er zijn ook maatregelen voorzien voor een betalingslimiet. Zo kan er enkel contactloos worden betaald voor een maximumbedrag van 25 EUR of voor een totaal aankoopbedrag lager dan 50 EUR in geval van meerdere opeenvolgende betalingen. Voor betalingen hoger dan deze bedragen wordt automatisch de geheime code of pincode gevraagd, volgens de gebruikelijke procedure bij betalingen met de kaart.

Voor dit soort verrichtingen is een betaalterminal nodig waarin het bedrag van de verrichting moet worden ingevoerd. Door de kaart dicht bij de terminal te houden, wordt de betaling geldig verklaard. Dit betekent dat de rekening van de klant wordt gedebiteerd en de rekening van de handelaar die over de terminal beschikt, wordt gecrediteerd via de gebruikelijke betaalsysteemkanalen. Een handelaar/terminalhouder die de NFC-functie zou misbruiken, kan dus makkelijk worden geïdentificeerd.

De veronderstelde fraude houdt in dat de dief een volledig spoor achterlaat: hij geeft immers zijn gegevens in bij de uitvoering van de verrichting.

In de praktijk heeft Febelfin geen weet van ook maar enig fraudegeval zoals voorgesteld door Test-Aankoop.

Onze buren in Nederland gebruiken deze contactloze technologie al voor 40% van hun betalingen met een debetkaart, zonder problemen.

Het is dus niet zinvol om een technologie in twijfel te trekken waarvan de voordelen duidelijk zijn aangetoond. Integendeel, de NFC-technologie biedt juist een oplossing en gebruiksvriendelijk alternatief voor contante betalingen, vooral voor kleine bedragen.

Febelfin en de banksector zetten hun inspanningen voort om moderne, veilige en efficiënte betaalsystemen te verzekeren.

Meer informatie

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, via press@febelfin.be of op het centrale persnummer 02 507 68 31. 

Meer over: