Overgangsperiode voor examen kredietbemiddeling loopt af

27/04/2017

De wet voorziet dat kredietbemiddelaars - zowel wat betreft hypothecair krediet als consumentenkrediet - voortaan hun beroepskennis moeten aantonen via een examen. 

Voor wie op 1 november 2015 al minstens een jaar kredietbemiddelaar was, werd er in een overgangsperiode voorzien om zijn of haar beroepskennis aan te tonen. Deze overgangsperiode loopt op maandag 1 mei 2017 af.

+ 30.000 examens

Febelfin Academy, het opleidingsinstituut van de financiële sector, organiseerde de nodige examens en zorgde ook voor opleidingen om het examen goed te kunnen voorbereiden. 

Ann Vanlommel, managing director bij Febelfin Academy: “Sinds de kennisvereiste wettelijk werd verplicht, heeft Febelfin Academy pakweg 36.0000 examens afgenomen en hebben er zowat 15.500 personen een bijhorende opleiding gevolgd. Het betrof niet enkel de personen binnen de klassieke bankkantoren en -agentschappen maar eveneens bijvoorbeeld de verkopers in garages en winkels die kredieten aanbieden. Kredietverlening zit dan ook in diverse delen van onze economie en samenleving vervat.” 

Krediet centraal in de economie

Doordat kredietverlening een wezenlijk deel uitmaakt van onze economie is het ook belangrijk dat de kredietbemiddeling zo professioneel mogelijk verloopt. Een doelstelling waarnaar de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), één van de deelverenigingen van Febelfin, steeds gestreefd heeft.  

“Een correcte informatieverstrekking door competente bemiddelaars is in ieders belang met het oog op een gezonde kredietrelatie. De techniciteit en de complexiteit van kredietverlening vragen daarom de nodige professionele kennis”, zegt Ivo Van Bulck, Secretaris-Generaal van de BVK.

Meer over: