Shopt u al (veilig) online?

17/07/2017

Tien jaar geleden konden we ons amper inbeelden wat e-commerce inhield. Vandaag kan een op twee consumenten niet meer zonder. Dat blijkt uit de jaarlijkse e-commerce studie van Comeos, de Belgische Federatie van de Handel en Diensten. Wij zetten de belangrijkste resultaten voor u op een rijtje en delen enkele tips van de Europese politieorganisatie Europol om uw aankopen veilig te laten verlopen.

Wat is e-commerce?

E-commerce is een alternatief verkoopkanaal voor fysieke winkelpunten. Dat betekent dat consumenten waar en wanneer ze willen bestellingen kunnen plaatsen. Het enige wat ze nodig hebben, is een internetverbinding en een computer, smartphone of tablet.

Iedereen online?

De studie van Comeos toont aan dat het aantal online shoppers al enkele jaren stabiel blijft. Zo’n 63% van alle Belgen heeft vorig jaar minstens één product via het internet aangekocht. Wie vandaag online shopt, doet dat wel vaker en geeft ook steeds meer geld uit.

Wat trekt mensen over de streep om online te winkelen? Allereerst speelt het tijdsaspect mee. Online winkelen gaat sneller en je bent niet gebonden aan de openingsuren van de winkel. Een ander voordeel is dat je aankopen aan huis geleverd worden. Opvallend is dat de prijs van het product niet langer de doorslag geeft.

Hoewel er een zeker platfond bereikt lijkt, bestaat er nog veel potentieel. Zo zegt bijna een kwart van de mensen die nog nooit online kochten dat ze het vroeg of laat overwegen. Welke drempels moeten zij overwinnen? Mensen die nog niet overtuigd zijn, vinden het belangrijk om een product te kunnen zien en uitproberen. Ook de persoonlijke uitleg speelt een rol. Opvallend is dat het belang van beveiliging jaar na jaar lijkt af te nemen.  

Computer of smartphone?

Hoewel mobiele toestellen aan een opmars bezig zijn, blijft de computer het apparaat bij uitstek om online te winkelen. Maar liefst 52% van de online shoppers koopt zijn producten enkel via een computer of laptop aan. Meer dan een vierde van alle betalingen gebeuren vandaag via een mobiel toestel (smartphone of tablet).

U kunt de volledige studie hier terugvinden.

12 gouden regels om veilig online te shoppen

Met de volgende 12 tips van Europol, de Europese politieorganisatie, verlopen uw online aankopen veilig en kunt u fraude voorkomen:

 1. Koop altijd bij een vertrouwde handelaar.
 2. Kijk terugkerende betalingen zorgvuldig na.
 3. Geef niet zomaar toestemming voor het opslaan van je kredietkaartgegevens.
 4. Reken je online aankopen bij voorkeur af met een kredietkaart.
 5. Verzeker je ervan dat de gegevensoverdracht correct beveiligd is: in de websitebalk moet een hangslotje staan en surf enkel naar een https website.
 6. Sla alle documenten over je online aankoop op.
 7. Als je je bedenkt en toch geen product aankoopt, geef je kaartgegevens dan niet in.
 8. Vermijd het vooraf betalen van producten.
 9. Stuur nooit geld naar personen die je niet kent.
 10. Verstuur nooit je kaartnummer, pincode of andere kaartinformatie per e-mail.
 11. Vermijd online winkelen op sites die geen gebruik maken van een volledige echtheidscontrole: let op de vermelding “Verified by Visa” of “MasterCard Secure Code” bij de betaalmogelijkheden.
 12. Verstuur nooit kaartgegevens in een e-mail die niet versleuteld is.
Meer over: